Duitse pantsertrein ontspoort
Een bewoonster van een huis aan de Millsebaan in Zeeland vertelt over de inval van de Duitsers, op 10 mei 1940.
“Midden in de nacht word ik gewekt door knarsende remmen van treinen op het spoor dat achter mijn huis loopt. Vreemd, want al vanaf 1931 stoppen er geen treinen meer bij de dichtbij gelegen halte Zeeland. Tot die tijd reisden er veel mensen over het Duits Lijntje, zelfs leden van koningshuizen en tsarenfamilies. Nieuwsgierig stap ik deze ochtend van 10 mei 1940 uit mijn bed en kijk door het slaapkamerraam. Ik ben verbaasd als ik twee Duitse treinen zie. Even verderop komen ze tot stilstand en niet veel later keren ze terug. Is de oorlog met Duitsland nu echt een feit?
Later hoor ik wat er die ochtend is gebeurd. Een paar Duitse militairen die Nederlands spraken zijn naar Gennep getrokken. Daar namen ze twee bruggenhoofden in beslag en arresteerden ze 40 Nederlandse soldaten. Zo maakten ze de weg vrij voor twee Duitse militaire treinen, die in het holst van de nacht ongemerkt de brug over de Maas passeerden en vroeg in de morgen door de Peel-Raamstelling bij Mill denderden. Eenmaal in Zeeland bleek het radiocontact tussen de commandant van de trein en het Duitse hoofdkwartier verbroken. De commandant liet zijn manschappen in de buurt van de wachtpost uit de trein stappen en besloot zelf terug te keren.
Hoewel het Nederlandse leger volkomen verrast was door deze actie, kwamen de militairen onder aanvoering van luitenant Van Eekelen snel in actie. Ze brachten in slechts 20 minuten een aspergeversperring in de spoorbaan aan, ter hoogte van de Peel-Raamstelling bij Mill. En ze legden landmijnen op de rails. Dus toen de Duitse trein terugkeerde, stuitte hij in volle vaart op de aangebrachte versperring. Dat zorgde voor een enorme ravage. De locomotief ontspoorde en de meeste wagons werden door de klap van het spoor geslingerd. Hoewel de Duitsers Nederland bezetten, gaf het toch enige genoegdoening dat we ons niet zomaar gewonnen hadden gegeven.”
Benieuwd naar de overige verhalen? Bezoek alle ooggetuigen in Maashorst.
“ Objecten, collecties, gebouwen en terreinen. Samen vertellen zij onze militaire geschiedenis. ”