Gravelracen over Maashorst

Dat je mooi kunt fietsen op De Maashorst is geen geheim. Toch zijn er talloze paden en routes nog onontdekt in dit gebied. Walter Pepers, eigenaar van De Mastworp in Uden, heeft de uitgelezen manier gevonden om deze te ontdekken: de gravelracer. In een tocht op de nieuwste trend in de fietswereld legt hij uit waarom.

Bij het binnenstappen van De Mastworp word ik direct begroet door de vriendelijke eigenaar Walter, die bijval krijgt van de heerlijke geur van vers rubber. “Dat zeggen mensen wel vaker, maar zelf ruik ik het al lang niet meer.” Niet vreemd, want door zijn fietsverhuur staat al vijfentwintig jaar tussen de fietsen. “Voorheen verhuurde ik alleen mountainbikes, maar in de loop der jaren zijn daar normale fietsen, elektrische fietsen, tandems, steps en onlangs ook gravelracers bijgekomen.” Een gravelracer is een kruising tussen een racefiets en een mountainbike en ziet er op het eerste gezicht exact zo uit. Een hip model racefiets, met dikkere banden dan je gewend bent. “Het is de nieuwste hype in de fietswereld, vandaar dat ik hem ook ben gaan verhuren.” De eerste vraag die in mij opkomt is of er wel voldoende geschikte wegen zijn voor een gravelracer, daar waar die zich voornamelijk leent voor (de naam zegt het al) onverharde paden. “Er is in deze regio zeker genoeg aanbod voor een gravelracer. Maar het is nog relatief nieuw, waardoor er weinig bekende routes voor zijn.” Toch ziet Walter dit niet als nadeel. “Wie een route wil fietsen kan dit al prima doen via een route op zijn smartphone of GPS, want ze zijn er wel. Persoonlijk vind ik het juist leuk om zelf op ontdekking te gaan naar nieuwe paden en routes voor de gravelracer.”

Buitensportwalhalla

Alvorens we zelf ook de fiets pakken vertelt Walter over zijn eigen onderneming. Midden in de Maashorst, pal naast Bedaf, zit hij namelijk al een kwart eeuw gevestigd met zijn zaak. Deze bestaat inmiddels uit een fietsverhuur, een klimpark, een discgolfbaan, een RC-auto-track en binnenkort ook een bouldertuin. Laatstgenoemde verdient zeker wat meer uitleg. “Een boulderwand is een klimwand van kleiner dan vier meter met daaronder zachte ondergrond. Daarop kunnen klimmers zonder zekering zelf uitvinden hoe ze naar boven komen. Een mooie uitdaging.” Deze boulderwanden worden binnenkort geplaatst op het terrein van de Mastworp.  Terwijl we een ronde maken vertelt Walter zichtbaar gepassioneerd over zijn werkterrein, waar hij zelf overigens ook op woont. “Ik ben een echte buitensporter, en als je hier om je heen kijkt zie je alleen maar mogelijkheden om dat te doen. Ik ben dus eigenlijk de hele dag met mijn hobby bezig, die ook nog eens in mijn eigen achtertuin ligt. Geweldig toch?”

Het enthousiasme beperkt zich overigens niet alleen tot het eigen terrein, want als ambassadeur van de Maashorst weet Walter ook genoeg te vertellen over de omgeving. Dit blijkt eens te meer als we tijdens een uitleg over de Peelrandbreuk worden gestoord door twee wandelaars. “Wij willen naar die stuifduin, hoe komen we daar?” Als een echte gids wijst Walter met behulp van het informatiebord voor De Mastworp de weg richting de zandduin van Bedaf. Waarna de wandelaars dankbaar hun weg vervolgen. “De hele dag door komen hier wandelaars en fietsers voorbij, zo nu en dan maken ze een praatje of vragen ze zoals net de weg. Alleen maar leuk als je hen kunt helpen, toch? Kost me niets, ik ben hier toch buiten bezig.”

Maashorst offroad

Inmiddels is het tijd voor de fietstocht, wat mij redelijk zenuwachtig stemt. Zeker wanneer Walter met een lekker stukje op de gravelracer een route van dertig kilometer bedoelt. Al kan hij de precieze afstand op voorhand nooit met zekerheid zeggen. “Het liefst fiets ik geen vaste route. Ik neem ook liever geen telefoon mee. Gewoon in alle rust de paden ontdekken, dat is wat voor mij fietsen zo leuk maakt.” Zonder route fietsen kan Walter zichzelf gemakkelijk permitteren, want hij kent de Maashorst immers als geen ander. Voor mij als onervaren fietser is de eerste ervaring met een gravelracer onwijs fijn. Waar een racefiets ieder bultje op de weg voelt, rij je met de gravelracer vlotjes over de zandpaden in de Maashorst. Walter legt uit hoe dit kan: “Een gravelracer is erg comfortabel. Dat ligt aan het stuur, dat in een andere hoek staat. Daarnaast helpen de brede banden die een gravelracer heeft. Dat maakt hem wat minder stijf dan een normale race- of crossfiets.” Het blijkt. Naast de zandpaden is komen er zelfs mountainbikepaadjes aan bod, en ook deze zijn prima te fietsen met de gravelracer. De veelzijdigheid is precies wat een gravelracer zo mooi maakt volgens Walter. “Het opent nieuwe deuren voor de fietser doordat je eigenlijk op alle terreinen kunt fietsen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, dus het is voor iedereen geschikt. Dat is zo mooi!”

Benieuwd naar de gravelracer of andere fietsen en activiteiten van De Mastworp? Kijk op www.mastworp.nl.