Bevrijding

In 2024 en 2025 vieren en herdenken we de bevrijding van Nederland en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Rondom dit thema zijn er diverse activiteiten georganiseerd. Verken Volkel, Uden, Schaijk, Odiliapeel, Reek en Zeeland en leer over de belangrijke gebeurtenissen tijdens de oorlog en de bevrijding.

Ontdek indrukwekkende verhalen, historische locaties, speciale evenementen en routes die de moed en veerkracht van onze regio belichten. Beleef de geschiedenis en vier onze vrijheid samen met Explore Maashorst! 

Bekijk hier de video van de historische voertuigen die in september door een aantal kernen van Maashorst reden.

Historische treinverbinding - De verlaten spoorlijn van Boxtel naar Wesel brengt nu prachtige wandel- en fietsroutes

Duits Lijntje

Op 10 mei 1940 drongen de Duitsers via het lijntje ‘s morgens om vijf uur Nederland binnen. Vlakbij Zeeland stapten de Duitse soldaten uit, nadat ze de Peel-Raamstelling hadden doorbroken. Aan het eind van de oorlog werd de spoorbaan juist door de geallieerden gebruikt om Duitsland binnen te vallen.

Ontdek het verhaal van het Duits Lijntje, de sporen van de treinverbinding zie je nog steeds in het landschap. Het meest duidelijk zijn de wachtposten: plekken waar de spoorwachter de spoorweg bewaakte en spoorbomen, seinen en wissels bediende. Langs het Duits Lijntje stonden er ooit 53. Daarvan zijn er nog 8 over, waarvan 2 in gemeente Maashorst. 

Naar Duits Lijntje

Maashorst vertelt en staat stil bij de verhalen van vrijheid

Audiospot

Achtervolgd door Duitse jachtvliegtuigen raast Dakota KG579 op 21 september 1944 met brandende rechtermotor. Het is de vijfde dag van Operatie Market Garden en het toestel heeft voorraden afgeworpen bij Oosterbeek. De thuisbasis zal niet meer worden bereikt. Zes van de acht inzittenden springen uit het neerstortende vliegtuig. Twee van hen bereiken veilig de grond. Vier anderen worden hangend aan hun parachutes beschoten door tot drie maal toe terugkerende Duitse jagers. Twee van hen overleven dit niet. De andere twee raken gewond. De beide piloten weten het vliegtuig niet meer te verlaten. Hun toestel stort neer op vliegveld Volkel. Zij worden begraven op het rooms-katholieke kerkhof van Zeeland. Hun kameraden liggen op het Britse oorlogskerkhof in Uden. Luister hier de audiospot " Dear Mrs. Webb" . 

Naar audiospot

Dagboek van de Pastoor

Reek werd in september 1944 weliswaar bevrijd, maar dat betekent niet dat het direct veilig was. De rest van het land was nog in oorlog en de Duitsers gaven zich niet zomaar gewonnen. Reek lag vlak achter het front, waardoor het een interessante plek was voor de geallieerden. Dit weten we onder meer dankzij de aantekeningen van H.J.M. Van Kemenade, pastoor in Reek van 1937 tot 1964.

Beleef de oorlog én het leven in Reek door de ogen van Pastoor Van Kemenade. 

Naar het dagboek van de Pastoor

Udenaar wijst bevrijders de weg

Hans Schoon, geboren in Uden in 1921, weigerde tijdens de oorlog de Duitse loyaliteitsverklaring te tekenen en dook onder in Uden. In 1944, na de bevrijding van Uden, sloot Hans zich aan bij de Amerikaanse 82e luchtlandingsdivisie. Met zijn vriend Bob Tiemstra hielp hij de geallieerden als gids en tolk. Helaas kwam Hans om tijdens een patrouille op 6 oktober 1944.

Bekijk het YouTube fragment van Brabant Herinnert over Hans Schoon.

Naar YouTube fragment

Operation Veritable

Uden speelde een belangrijke rol bij de bevrijding van Nederland: zowel in 1944 tijdens Operation Market Garden als in februari 1945 bij Operation Veritable. Operation Veritable was onderdeel van het Rijnland Offensief. Dit was de herstart operatie voor de bevrijding van de rest van Nederland en de opmars naar Berlijn.

Naar het verhaal over Operation Veritable

Ooggetuigen - Zes stalen silhouetten vertellen verhalen over de oorlog

Routes - Wandel- en fietsroutes die je meenemen naar toen