Het dagboek van Pastoor Van Kemenade
Reek werd in september 1944 weliswaar bevrijd, maar dat betekent niet dat het direct veilig was. De rest van het land was nog in oorlog en de Duitsers gaven zich niet zomaar gewonnen. Reek lag vlak achter het front, waardoor het een interessante plek was voor de geallieerden. Dit weten we onder meer dankzij de aantekeningen van H.J.M. Van Kemenade, pastoor in Reek van 1937 tot 1964.
Pastoor Van Kemenade was een man die veel opschreef. De meeste van zijn aantekeningen zijn verbrand, omdat ze persoonlijke gegevens van parochianen bevatten. Gelukkig is er ook nog wat bewaard gebleven, zoals de waardevolle aantekeningen van augustus tot en met december 1944. Het is een ooggetuigenverslag van de gebeurtenissen in die periode. De pastoor beschrijft heel beeldend wat er is gebeurd en neemt geen blad voor de mond. Het gaat niet alleen over de aanwezigheid van de geallieerden, maar ook over de dagelijkse beslommeringen van de dorpsbewoners. Zo beleef je de oorlog én het leven in Reek door de ogen van een van zijn inwoners. Daarmee is het een zeer waardevolle bron van informatie.
Aantekeningen
De aantekeningen van Van Kemenade werden eind jaren tachtig gevonden in het kerkarchief door Ton Cruijsen. In de zomer van 1990 bracht Heemkundekring Schaijk-Reek een Sprokkeling uit waarin het oorlogsdagboek integraal werd overgenomen, inclusief typ- en stijlfouten. Om iedereen de kans te geven het verhaal van de pastoor te lezen, heeft Reek Goed Voor Mekaar het dagboek opnieuw uitgegeven, en is het hier te lezen. Aan de inhoud is niets veranderd, maar enkele tekstuele wijzigingen zijn doorgevoerd om de leesbaarheid te vergroten.
Lees je liever een papieren exemplaar? Informeer dan bij TIP Uden.
Een warm welkom voor onze bevrijders
Niet alleen in het dagboek van de pastoor wordt dit bijzondere welkom beschreven. Ook door een 15-jarige jongen uit Reek. Het verhaal van deze jongen is onderdeel van zes stalen silhouetten, allemaal vertellen ze het verhaal van de oorlog. Bezoek de zes silhouetten, ontdek de verhalen en laat je meevoeren naar toen.
Benieuwd naar het verhaal van de jongen? Kom dan naar het silhouet van deze ooggetuige. Hij staat op de plek waar De Elft vroeger heeft gestaan. Naast de rotonde Rijksweg-Corridorweg in Reek.
Naar de ooggetuigenHeemkundekring
Wil je nog meer weten over deze periode en over de Pastoor? Bezoek dan Heemkundevereniging Schaijk - Reek! De Heemkunde is iedere woensdag open voor publiek van 10.00 - 12.00 uur. Gratis entree, vers gezette koffie en mi un kuukske. Enthousiaste vrijwilligers vertellen je graag meer.
Naar de Heemkunde