Stormramp Zeeland

Precies honderd jaar geleden raasde een enorme tornado over het dorp Zeeland. Koeien en mensen werden meegenomen, gebouwen stortten in en twee kinderen kwamen om het leven. Een verwrongen elektriciteitsmast op ’t Oventje herinnert aan de rampspoed op 10 augustus 1925.

Een verwoestende tornado
Op 10 augustus 1925 is het broeierig en benauwd zomerweer, met temperaturen die oplopen tot 30 graden. Iedereen voelt aan dat er stevig onweer zal volgen en tegen zes uur ’s avonds wordt de lucht inderdaad pikdonker. Daarna gaat alles heel snel. Een verwoestende tornado trekt over de Zeelandse gehuchten ‘t Oventje, de Trent en de Graspeel en bereikt niet veel later ook Langenboom. De harde wind tilt mensen en dieren op, bomen knakken en 77 boerderijen, 32 schuren en een molen worden verwoest. Twee kinderen van dertien en zestien overlijden doordat ze bedolven worden onder het puin. Na acht minuten is het geweld voorbij, raast de storm verder richting Gelderland en begint in Zeeland de zon weer te schijnen

Hulp en ramptoerisme
Al snel staat de tornado bekend als de stormramp van Borculo, vanwege de media-aandacht die de burgemeester van dat Gelderse dorp weet los te maken. Het duurt even voordat de pers ook de ernst van de schade in Zeeland en Langenboom onder de aandacht brengt. In het hele land wordt geld ingezameld, boeren uit de omgeving redden de oogst en honderden soldaten helpen nog maanden mee opruimen. Daarnaast komt er een stroom ramptoeristen op gang. Mensen reizen naar het treinstation van Uden, van waaruit ze voor een kwartje mee mogen op een platte wagen voor een ramprit door Zeeland en Langenboom. De wegen staan vol en op kruispunten moeten verkeersregelaars de drukte in goede banen leiden.

Honderd jaar later
Ondanks de enorme schade verloopt de wederopbouw na de tornado relatief voorspoedig. Honderd jaar later zijn er naast foto’s en enkele minuten bewegend beeld nog maar weinig zichtbare herinneringen aan het natuurgeweld. Ook zijn er geen mensen meer die de ramp zelf hebben meegemaakt, wat het extra belangrijk maakt om het verhaal levend te houden. Op buurtschap ‘t Oventje ligt een gedraaide en verbogen lichtmast, als stille getuige en eervol monument. Een passende herinnering aan een dag die niet vergeten mag worden, zelfs niet na 100 jaar. Stormrampmonument Zeeland, Voor-Oventje 19, Zeeland.

 

Meer om te ontdekken