Maashorst Topper
Tiny van den Bogaart
Tiny van den Bogaart
De Maashorst topper van oktober is Tiny van den Bogaart uit Schaijk, die zich al bijna 30 jaar inzet als secretaris van Stichting Pater Vos India. Afgelopen maand organiseerde de stichting voor de twaalfde keer de Pater Vos Tocht, waaraan bijna 400 deelnemers deelnamen.
Kun je kort iets over jezelf vertellen?
"Ik ben Tiny van den Bogaart, 82 jaar oud en geboren en getogen in Schaijk. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Vroeger was ik leraar op verschillende scholen, zowel in Schaijk als in Ravenstein, waar ik Engels en Nederlands gaf. Nu ben ik al een tijdje met pensioen en sindsdien heb ik verschillende vrijwillige activiteiten opgepakt, waaronder mijn werk voor Stichting Pater Vos India."
Wat doet de stichting en hoe is de afgelopen editie van de Pater Vos Tocht gegaan?
"In 2013 zijn we begonnen met de Pater Vos Tocht. Daarvoor hielden we ons vooral bezig met voorlichting, donateursbijeenkomsten en tentoonstellingen. De tocht organiseren we nu jaarlijks in samenwerking met Wandelclub Ons Genoegen uit Schaijk. Vanuit de wandelclub organiseren ze regelmatig wandeltochten, en zij wilden daar graag een goed doel aan koppelen. Zo is de Pater Vos Tocht ontstaan, die we jaarlijks rond de herfstvakantie houden.
De wandelclub zet de route uit en bemant het startbureau, terwijl wij als stichting de pauzeplekken bemannen en de locaties regelen. Verschillende sponsoren zorgen voor de catering, zodat we dit allemaal mogelijk kunnen maken.
Afgelopen editie op 12 oktober hebben we ruim 400 deelnemers gehad. Mensen komen van heinde en verre; veel uit Maashorst, maar ook van daarbuiten. In het eerste jaar waren er rond de 150 deelnemers, en dat aantal is sindsdien geleidelijk aan gegroeid. Het inschrijfgeld gaat volledig naar het goede doel, en er staan ook collectebussen waar mensen extra in kunnen doneren."
Wat gebeurt er met de opbrengsten?
"In India dienen ze een projectaanvraag in, die wij kunnen beoordelen om te zien of het geld goed besteed wordt. Naderhand moeten ze ook een verslag aanleveren, met foto’s als bewijs van de uitgaven.
In de afgelopen 30 jaar hebben we enkele tonnen gefinancierd. Het geld gaat naar volksgezondheid, volkshuisvesting en scholing. We financieren bijvoorbeeld waterputten en ambulances; het gaat echt om de primaire levensbehoeften. De huidige pater in India, Sudhir Bara, is zelfs twee jaar geleden hier bij de tocht komen kijken. Ik ga binnenkort samen met voorzitter Theo van der Steen en onze echtgenotes ook naar India om een rondreis te maken, pater Sudhir te bezoeken, en de projecten/werkgebied te bekijken. Dan overhandig ik ook symbolisch het bedrag van deze editie, wat rond de 2000 euro ligt!"
Hoe ben je bij Stichting Pater Vos India belandt en wat is de reden dat je dit initiatief zo omarmd?
"Pater Martien Vos uit Schaijk vertrok begin jaren ‘40 naar India. Bij zijn 50-jarig priesterfeest werd er in Schaijk een collecte gehouden, en dat geld is naar de pater in India gebracht. Toen hij daar eenmaal was, zag hij de armoede en de omstandigheden waarin de mensen leefden. Hij zette zich zelf in door spullen te verkopen, maar het werk werd te veel, dus hij zocht mensen om hem heen. Zo ben ik er ook bij gekomen, ook omdat ik als oud-leraar Engels gemakkelijk kon communiceren met de mensen in India."
Ik vond het een mooi doel om me in te zetten voor de arme bevolking. Het geld wordt goed besteed door de goede contacten die we hebben in India; anders blijft er vaak veel aan de strijkstok hangen. Via de kerk en priesters daar weten we zeker dat het op de juiste plekken terechtkomt. Daarom ben ik sinds 1995 al actief bij de stichting en inmiddels bijna 30 jaar als secretaris."
Wat is jouw rol binnen de stichting?
"Mijn taak als secretaris omvat onder andere het onderhouden van de correspondentie met de contacten in India, het bijhouden van de administratie, het beheren van projectaanvragen en -lijsten, en de medeorganisatie en het opstellen van het draaiboek voor de Pater Vos Tocht. Ook heb ik contact met de wandelclub en de sponsoren.
Maar ik doe dit zeker niet alleen; als stichting hebben we een vast team van tien vrijwilligers, bestaande uit het bestuur en de raad van advies. Op de dag zelf krijgen we ook hulp van meer mensen die ons vrijwillig ondersteunen. Zonder al die vrijwilligers is het niet mogelijk dit jaarlijks te blijven organiseren!"
Wat heeft dit jou en de organisatie opgeleverd?
"Vooral veel voldoening. Als je ziet dat het geld goed terechtkomt en je krijgt verslagen en foto’s van de projecten en mensen die er gebruik van maken, dan weet je dat het goed besteed wordt. Daarnaast hebben we een bestuur en een raad van advies, en het is ook leuk om daarmee samen te werken en de contacten te onderhouden."
Welke boodschap wil je meegeven aan anderen?
"Dat er meer is dan je eigen omgeving en woongemeenschap. Kijk verder dan ons eigen land; er zijn echt nog veel mensen die hulp en steun nodig hebben. Het is waardevol om je daarvoor in te zetten en geld voor op te halen. Zeker als je ziet dat het goed wordt gebruikt. Voor hetzelfde geld kun je in een land als India veel meer impact maken. Voor 40.000 euro bouw je daar bijvoorbeeld een hele school."
Wat zijn je doelen voor de toekomst?
"Mijn doel is om dit zo voort te zetten en verjonging in het bestuur te krijgen. Dat is al gedeeltelijk gelukt, maar als wij straks stoppen, willen we wel dat het doorgaat. Niet voor onszelf, maar vooral voor de mensen in India."
Word jij de volgende Maashorst Topper?
Jij kan ook iets doen voor een beter en mooier Maashorst, kom in actie! Word jij de volgende Maashorst Topper?!
Draag een topper aan.
Ken jij iemand die de titel Maashorst Topper verdient? Laat het ons weten en nomineer een topper.